POZVÁNKA: Café Evropa online: Budoucnost evropské energetiky – jak zajistit stabilní a čisté zdroje energie bez Ruska?

Zveme vás na debatu v rámci cyklu Café Evropa, která se uskuteční dne 21. března o 17:30, tentokrát na téma: "Budoucnost evropské energetiky – jak zajistit stabilní a čisté zdroje energie bez Ruska?".

Ruská invaze na Ukrajinu mimo jiné ještě více rozdmýchala otázku o energetické bezpečnosti ČR a EU a o budoucnosti energetiky u nás. Současná bezpečnostní situace ukazuje na nutnost co nejdříve diverzifikovat energetické zdroje, tedy zabezpečit dodávky energií z různých regionů a zemí tak, aby se zamezilo přílišné závislosti na Rusku.
Je úplné nebo i částečné zastavení ruských dodávek plynu do Česka a Evropské unie reálnou možností? Jaké dopady by to mělo na naší energetickou bezpečnost? Jak velký další růst cen energií můžeme v tomto případě očekávat? Jak by měly státy EU reagovat a pomoci domácnostem i průmyslu předpokládané zvýšení zvládnout? Může znamenat případné dočasné zvýšení těžby uhlí návrat k fosilním palivům a konec klimatických ambicí EU? Nebo může naopak aktuální problematická situace ještě více urychlit energetickou transformaci?

Hosté: 

  • Jiřina Jílková, profesorka, Fakulta sociálně ekonomická, Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem

  • Luděk Niedermayer, poslanec Evropského parlamentu, TOP 09, EPP 

  • Ondráš Přibyla, zakladatel, Fakta o klimatu

Moderátorka: Kateřina Etrychová 

Debatu organizuje Evropská komise v ČR, Kancelář Evropského parlamentu v ČR a Institut pro evropskou politiku EUROPEUM. Mediálním partnerem debaty je Deník.cz. 

Akce bude vysílaná živě online a přímý přenos bude možné sledovat na stránce Café Evropa. Do diskuze se budete moci zapojit přímo během debaty pomocí komentářů pod videem.

Stránku události na Facebooku naleznete zde.

Živé vysílání bude k dispozici zde.

 
 
#energetika #energetickabezpecnost #rusko #plyn #ekonomika

Kristína Chlebáková
Projektová manažerka, Manažerka Prague European Summit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org