ČT24: Začíná dvoudenní summit Čína - EU v Pekingu

Náš Alexandr Lagazzi komentoval pro Studio ČT24 probíhající Summit Čína – EU v Pekingu a jednotlivé postoje zúčastěných stran.

Předseda evropské rady Donald Tusk při zahájení summitu s Čínou vyzval USA, Rusko a Čínu ke spolupráci s evropou a k tomu, aby se vyhnuli obchodním válkám a chaosu: byl to primárně apel na USA a Rusko, nebo to byl stejně silný apel i směrem k Číně?

Myslím si, že to byla taktní kombinace obojího – z jedné strany tu je jasný apel směrem především na Dolanda Trumpa, v návaznosti na jeho spíše protekcionistický kurz politiky, často skloňovaná obchodní válka a nově zavedená cla – ale rozhodně v tomto výroku Donald Tusk chtěl zdůraznit i to, že by Čínská lidová republika měla (a to už v rámci jednání na dnešním Summitu) plnit podmínky spolupráce, které byly stanovené na předchozích Summitech. Tam se domnívám že jde především o otázku otevření trhu a vyjednání lepších podmínek vůči evropským společnostem, což je jeden z hlavních bodů dnešního vyjednávání, který ale byl nastolen již na minulých vrcholových summitech.

Zdá se, že se rozpadá staré uspořádání světa, jak výrazně hrozí, že to, co končící systém nahradí bude právě chaos a to nejen v obchodních vztazích?

Přes možná pesimistické vyhlídky se domnívám, že minimálně právě Evropská unie má jak potenciál, tak i reálnou možnost převzít přední roli v případném dalším uspořádání systému – je to však otázka, na kterou pravděpodobně nikdo nezná prozatím odpověď. Dovolil bych si však tvrdit, že je jisté, že se Unie bude snažit o to, aby Tuskem zmiňovaný chaos nenastal – a to minimálně prostřednictvím dlouhodobé multilaterální spolupráce, jejíchž součástí je i dnešní vrcholový summit s Čínskou lidovou republikou.

Jak rozumíte aktuálnímu výroku amerického prezidenta o tom, že EU je pro USA jedním z nepřátel – a to především v obchodních vztazích?

Osobně se domnívám, že se jedná opět o (nyní už typickou) Trumpovu silnou rétoriku – ostatně jak bylo vidět i během Summitu Severoatlantické aliance, který proběhl minulý týden v Bruselu za účastí Trumpa, tak ohlasy na jeho výroky byly jasné – USA a potažmo Trump by si měl více vážit svých evropských spojenců, protože jich jinak (cituji) nemají příliš mnoho. Pokud bych tyto ohlasy překlopil do obchodních vztahů, tak se opět ukazuje (podle například ekonomických ukazatelů), že USA a Unie jsou velmi významnými partnery v globálním měřítku mezinárodního obchodu. Sám Donald Tusk rychle odpověděl na tento Trumpův výrok tím, že (cituji) USA a EU jsou nejlepšími přáteli, a kdokoliv tvrdí opak, tak šíří fake news. Myslím si, že Trumpův výrok byl především cílený zpátky na domácí politickou scénu, kde chce evidentně legitimizovat jeho protekcionismus a označit EU za viníka – viz druhá část jeho výroku, ve které odůvodnil tvrzení, že EU je pro USA jedním z nepřátel, větou ,co oni dělají nám v rámci obchodu‘.

Velkým problémem je porušování autorského a patentového práva  > práva duševního vlastnictví evropských výrobců v Číně: mění se něco v tomto směru, je čínská vláda ochotná provést nějaké změny?

Oblast duševního vlastnictví je skutečně velmi často skloňovaná otázka v rámci bilaterálních vztahů EU a Číny. V reportu Evropské komise Čína zůstává prioritou číslo jedna pro EU v otázkách porušování práv duševního vlastnictví. Co jsem zaznamenal tak nyní třetí plán na ochranu těchto práv čeká na podpis, ve kterém se Čína a EU zavazují k většímu důrazu především v oblasti celní spolupráce. Ale vzhledem k aktuálnímu proceduře právě na půdě WTO, kterou EU podala k 1. červnu tohoto roku, a která reaguje na podobné jednání předtím podané Spojenými státy americkými, tak je evidentní, že ještě je na čínské straně rozhodně co zlepšovat v této oblasti.

Celý rozhovor si můžete pustit zde v čase [1:55 – 8:55].

#Čína #Summit EU - Čína #Čínská lidová republika #bilaterální diplomacie #Xi Jinping #Jean-Claude Juncker #Donald Tusk #čínská zahraniční politika

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org