Energie bez emisí: The decline of fossil fuels is clear, the biggest challenge is to solve raw material dependence

Our researcher Michal Hrubý was a guest on the Energy Without Emissions podcast. He answers questions on issues such as current energy prices and their possible future development, what impact climate change will have on industry, what is the state's strategy or how the state is approaching the situation.

Krátkodobě je řada možností, jak šetřit energie, jak navigovat třeba i domácnosti, vysvětlovat jim, jaké mohou mít benefity z možných změn. Šetřit ale není pro každého lehké. Vidíme, že úspory už vznikají, ale zima teprve přichází a skutečně studené dny ještě nepřišly. Spousta domácností se ocitá ve velmi nevýhodné pozici, nebude pro ně vůbec lehké energiemi spořit. Proto je tu role státu a i Evropské unie, aby našly cestu, jak těmto lidem pomoct. Vidíme, že nejde o to se bavit jen o ceně plynu a elektřiny, ale že potřebujeme jiné koncepční uvažování. Energie jako komodita zkrátka do budoucna bude cennější.

Na začátku války jsme slyšeli, že Green Deal je mrtvý, ale opak je pravdou. Jednotivé strategie se teď zpřesňují, na výhledu do roku 2050 se nic nemění a naopak vznikají praktičtější plány třeba do roku 2030, které jsou výrazně realistické, jako třeba plán REPowerEU.

Full episode here.

#energy crisis #prices #EU #China #Russia

Michal Hrubý
Research Fellow

Expertise: EU green economics, heavy industry, transport

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org