HN: Nemáme migranty ani teroristy, tak jsme si museli nepřítele vymyslet. Je to EU

V článku Ondřeje Housky, který vyšel ve středu 29. listopadu v Hospodářských novinách, komentoval náš zástupce ředitele Martin Michelot situaci v České republice v níž si jen 29% Čechů myslí, že členství v EU je pro Česko dobrou věcí, což je vinou politiků, kteří si uměle vytváří nepřítele jímž se stala Evropská unie.

V článku Ondřeje Housky, který vyšel ve středu 29. listopadu v Hospodářských novinách, komentoval náš zástupce ředitele Martin Michelot situaci v České republice v níž si jen 29% Čechů myslí, že členství v EU je pro Česko dobrou věcí, což je vinou politiků, kteří si uměle vytváří nepřítele jímž se stala Evropská únie. 

Jakého nepřítele mají Češi? Podle současných nálad ve veřejnosti je odpověď jasná: Evropskou unii. "Česko nesousedí s Ruskem, které by ho bezprostředně ohrožovalo, nehrozí tu terorismus, není tu vysoká nezaměstnanost. Politici proto nějakou hrozbu uměle vynalézají. V české realitě je tou jedinou hydrou, proti které mohou bojovat, Evropská unie," říká Martin Michelot, Francouz, který je zástupcem ředitele pražského výzkumného centra Europeum.

Politici a média si z EU vyrobili úhlavního nepřítele. Přesně, jak to popsal Martin Michelot: žádnou vážnou hrozbu v naší středoevropské kotlině nemáme, tak jsme si nějakou museli uměle stvořit. A jde nám to velmi dobře − i proto, že posledních skoro 15 let máme prezidenty, kteří o EU zhusta vyprávějí nesmysly.

Celý článek o náladě Čechů vůči Evropské únii najdete v archivu Hospodářských novin

#Euroskepticismus #Populismus

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org