Info.cz: Češi jsou největšími euroskeptiky. Po čem touží Středoevropané a jak vidí EU?

Rozsáhlý průzkum veřejného mínění v České republice, Maďarsku, Rakousku, Slovensku a Slovinsku ukazuje, že značná část Středoevropanů si myslí, že s nimi Evropská unie nejedná spravedlivě. Přesto v ní chtějí zůstat, ale zároveň touží po silných vůdcích a kulturně homogenní společnosti.

Rozsáhlý průzkum veřejného mínění v České republice, Maďarsku, Rakousku, Slovensku a Slovinsku ukazuje, že značná část Středoevropanů si myslí, že s nimi Evropská unie nejedná spravedlivě. Přesto v ní chtějí zůstat, ale zároveň touží po silných vůdcích a kulturně homogenní společnosti.

Podstatná část Středoevropanů tvrdí, že s jejich zemí nezachází Evropská unie spravedlivě. V Česku s tvrzením, že se evropské instituce chovají férově, nesouhlasí 70 procent lidí, na Slovensku 49, ve Slovinsku 48 a v Rakousku a v Maďarsku 39 procent lidí. To by mohlo být jedním z důvodů, proč ve střední Evropě zdánlivě sílí euroskeptické tendence, a jedním z kořenů populismu, jehož příčiny projekt hledal.

Ve všech sledovaných zemích si přitom většina obyvatel myslí, že tamní politici používají Evropskou unii jako obětního beránka, na kterého svádejí vlastní chyby a neschopnost. A zároveň naprostá většina obyvatel chápe Evropskou unii jako přínos pro ekonomiky jejich zemí a zajištění jejich bezpečnosti.

Celý článek je dostupný zde.

#populismus #euroskepticismus



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org