ČRo: François Fillon is going into his last run, with the help of populism and Trump rhetoric

Martin Michelot about François Fillon's candidacy within the French presidential election for Rozhlas.cz.

Martin Michelot commented on François Fillon and his electoral campaign within the French elections that will take place on April 23 and May 7.

Přinejmenším v komunikaci je zde dost podobností s Trumpem: hádání se s novináři o velikosti davů, obviňování ze šíření falešných informací, hádání se se soudci, tvrzení, že byl odposlouchávaný bez jakéhokoliv důkazu a nejnověji jeho obsese s úniky informací. Ještě i jeho tým si uvědomuje jeho ‘trumpizaci’.

Spíše než Fillonovo osobní rozhodnutí pokračovat byl skutečným faktorem nedostatek vhodné náhrady. Alain Juppé reprezentoval opačné křídlo strany, které utrpělo porážku v primárkách. Proto mohli mít pocit, že by byla zrada voličů dát tam někoho z liberálního křídla. Voliči chtěli někoho, kdo reprezentoval myšlenky jako François Fillon a proto nebyl nikdo, kdo by byl přirozenou náhradou.

Podle průzkumu si 70 % dotázaných Francouzů myslí, že měl Fillon po provalení skandálu odstoupit. Zprávy o zmatku v republikánské straně naznačují, že tuhle možnost část členů nejspíš zvažovala. Nakonec ale podle všeho rozhodl čas, nedostatek jiných kandidátů a Fillon samotný. “Spíše než Fillonovo osobní rozhodnutí pokračovat byl skutečným faktorem nedostatek vhodné náhrady. Alain Juppé reprezentoval opačné křídlo strany, které utrpělo porážku v primárkách. Proto mohli mít pocit, že by byla zrada voličů dát tam někoho z liberálního křídla. Voliči chtěli někoho, kdo reprezentoval myšlenky jako François Fillon a proto nebyl nikdo, kdo by byl přirozenou náhradou.

François Fillon se svou seriózní povahou reprezentoval něco, co Francouzi u prezidenta neviděli od časů Mitteranda. Na to, aby vrátil prezidentovi image vážnosti byl Fillon perfektní - to je to, proč si ho zvolilo jádro republikánů. Viděli ho jako seriozního a čistého politika.

Read the whole article in Czech on the Rozhlas.cz website here.

#FrançoisFillon #populism #french election #France

Martin Michelot
Senior Associate Research Fellow

Expertise: NATO and transatlantic security, European foreign policy and defense, French politics, elections and society, Visegrad Four and Central Europe, EU institutional issues

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org