Rádio Slovensko: Polsku hrozí milionové pokuty pro činnost komise, která rozhoduje o trestním stíhání soudců a prokurátorů

Ředitel Institutu EUROPEUM, Vladimír Bartovic, okomentoval ve vysílání slovenského Rádiožurnálu konflikt mezi Bruselem a Varšavou v případě porušení evropského práva ve věci trestního stíhání soudců a prokurátorů. Polsku proto hrozí vysoké finanční postihy. Podle Vladimíra Bartovice navíc v případě Polska uběhl krátký čas mezi konstatováním, že porušilo právo Unie a návrhem na sankce.

Moderátorka: Případ je součástí širšího konfliktu mezi Varšavou a Bruselem. Vladimír Bartovic z Institutu EUROPEUM tento krok Evropské komise hodnotí za výjiměčný.

Vladimír Bartovic: Členské státy většinou nenechají doběhnout spor s Evrospkou komisí až do tohoto momentu, kdy jim hrozí takto vysoké finanční pokuty. ... Paušální pokuty se pohybují v řádu milionů až desetimilionů eur. Denní pokuty se pak pohybují v řádech desetitisíců eur.

Celý komentář našeho ředitele si můžete pustit zde (v čase 15:16).

#Polsko #pokuty #evropské právo

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org