Rádio Z: Běloruská opozice, demonstrace a pohled EU

Zástupce ředitele Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Martin Vokálek byl ve čtvrtek 17. září 2020 hostem ranního vysílání Rádia Z. V interview komentoval současnou situaci v Bělorusku, a to jak z pohledu změny postoje opozice, tak v otázce probíhajících demonstrací a pozice EU.

Pozice opozice se nyní z mého pohledu určitě zhoršila. Je hodně perzekvována - ze sedmi členů předních představitelů zůstává pouze jedna v zemi a nezadržená, zbytek členů bývá deportován nebo zatýkán. Násilí na účastnících demonstrací bylo nejsilnější na začátku demonstrací - ale podle médií i podle údajů běloruského ministerstva vnitra zatýkání a násilí zase roste, Lukašenkovu režimu a jeho předsatvitelům může docházet trpělivost. Situace je komplikovaná, protahuje se a teď se bude spíše hrát o to, kdo déle vydrží. 

Myslím si, že větším tlakem Lukašenkova režimu se jednání s opozicí ještě zkomplikovala, a to i tím, že představitelé opozice byli nuceni opustit zemi. 

Z pohledu EU je třeba zmínit, že například včera předsedkyně Evropkské komise Ursula von der Leyen ve svém Projevu o stavu Unie zmínila velkou podporu běloruskému lidu v jejich snaze dosáhnout demokracie a zároveň trvala na tom, že musí být zavedeny nějaké saknční kroky proti představitelům režimu, stejně tak jako většina europoslanců, kteří reprezentují názor evropských občanů, se shodla na tom, že by tyto saknce měly být co nejdříve zavedeny. 

#Bělorusko #opozice #demonstrace

Martin Vokálek
Výkonný ředitel

Expertiza: Ekonomická problematika, Evropská bezpečnost a NATO, válečné zločiny a mezinárodní právní problematika.



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org