ČRo Plus: Je Severoatlantická aliance ve stavu mozkové smrti, jak tvrdí francouzský prezident Macron?

Severoatlantická aliance funguje už 70 let a pokračující podporu závazkům kolektivní obrany potvrdili na summitu v Londýně lídři všech jejích členských států. Zpochybnění však přišlo ze strany francouzského prezidenta Macrona. Tuto problematiku v rozhovoru pro ČRo Plus rozvedl náš Louis Cox-Brusseau.

"NATO je dnes ve velmi složité situaci. Výroky prezidenta Macrona přišly ve chvíli, kdy je NATO vnitřně rozdělené kvůli situaci s Tureckem v severovýchodní Sýrii, kvůli pokračujícím potížím s Ruskem a kvůli nejistotě ohledně dodržení všech amerických závazků vůči Evropě. Prezident Macron pravděpodobně doufal, že označením aliance za mozkové mrtvou získá na svou stranu větší podporu jak v NATO, tak v Evropské unii. To se ale přepočítal a na jeho podporu se ozvalo jenom pár hlasů. Navíc tím zpochybnil životaschopnost aliance jako mezinárodního hráče."

"Na tom, co Macron řekl, je určitě kus pravdy. Problém není v tom, že to řekl, ale ve způsobu, jak to řekl a v načasování toho prohlášení. Bezpochyby platí, že agresivní politika Turecka a turecké hrozby vypuštění migrantů do Evropy, představují velký tlak na NATO a na evropskou bezpečnost. Aliance na to zatím nemá pádnou odpověď, ale měla by mít rychle, jinak se Macronovy komentáře mohou stát realitou."

Celý rozhovor (v českém jazyce) si můžete poslechnout ze záznamu na webu ČRo Plus (21. minuta, 24. vteřina audia). 

#NATO #Severoatlantická aliance #Macron

Louis Cox-Brusseau
Výzkumný pracovník (do prosince 2019)

Expertíza: bezpečnost, obrana, euroskepticismus, přímé zahraniční investice, V4, Brexit

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org