RTVS: K veci – Taliansko a rozpočet

Náš Alexandr Lagazzi komentoval pro RTVS navrácení italského vládního rozpočtu Evropskou komisí a další možný vývoj situace.

Rím dostal včera ultimátum - platí, že rozpočet musí prepracovať do jedného týždňa? Čo sa stane v prípade, ak Taliani rozpočet neprepracujú?

V případě, že by italská vláda rozpočet nepřepracovala, tak Komise bude připravena začít korektivní proceduru proti nadměrnému schodku, což by mohlo vyústit v podobě pokuty v řadách milionů € – a to již v příštím roce. Takže to ultimátum je rozhodně na místě – jde o to, že představený rozpočet je velmi vzdálený od podoby, na které se Itálie s Bruselem v minulosti dohodla. Vláda už tedy musí co nejdříve představit konkrétní podobu přepracovaného rozpočtu tak, aby skutečně uspokojila požadavky Komise. Navíc vzhledem k ekonomické situaci Itálie v posledních letech bylo vidět, že se Římu podařilo vyhnout se sankcím od Evropské komise za výši svého dluhu především díky vstřícnému postoji Komise – opakovaně bylo stanoveno, že italské rozpočtové cíle jsou ‚v zásadě v souladu‘ s rozpočtovými požadavky Unie, a mnohokrát tedy ustoupila. 

V Taliansku momentálne vládnu populisti, neprinesú reštriktívne opatrenia zo strany Bruselu väčšiu nevôľu Talianov k Európskej únii?

Výsledek voleb jasně poukázal na fakt, že přes poloviční počet voličů má sklon k euroskeptickým tendencím – ale určitou roli tu hraje i italský politický cyklus, ve kterým středopravicová euroskeptická vláda nyní vystřídala prounijní středolevici. V případě voličů Ligy severu tu je silnější odmítavý postoj vůči Unii, ale mnoho voličů strany s největším počtem hlasů, tedy Hnutí 5 hvězd, ve volbách odešlo od Demokratické strany a zastává spíše neutrální či kladný postoj vůči Unii – proto musel Di Maio obecně zmírnit retoriku těsně před volbami – a stále tu hraje roli i prezident Mattarella, který vládu jmenoval pod podmínkou, že plnohodnotné členství v Unii zůstane hlavní prioritou volebního programu. Takže ano, je možné, že krátkodobě a 'díky' rétorice Salviniho bude italský euroskepticismus dále růst, ale dřív nebo pozdě se i euroskeptičtí voliči dostanou do bodu, kdy budou chtít vidět reálné výsledky – například právě zlepšení italské ekonomiky – a tyto cíle budou o to těžší, pokud je bude chtít Itálie dosáhnout bez pomoci Unie.

Celý rozhovor si můžete pustit zde v časech [9:06 – 14:13].

#Itálie #rozpočet #Evropská komise #sankce #Salvini #Di Maio #Tria #italská ekonomika

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org