Info.cz: Vyvzdoruje si Itálie rozpočet? Jestli ukáže Bruselu prostředníček, přijdou sankce, říká odborník

Náš ředitel Vladimír Bartovic okomentoval pro Info.cz vůbec první zamítnutí návrhu rozpočtu jedné z unijních zemí Evropskou komisí.

Náš ředitel Vladimír Bartovic se k vůbec prvnímu zamítnutí návrhu rozpočtu jedné z unijních zemí Evropskou komisí vyjádřill takto:

Tento krok se očekával. Itálii se v minulosti ustupovalo mnohokrát a i Jean-Claude Juncker prohlásil, že se s Itálií neustále jedná jako v rukavičkách, a přesto je vždy nespokojená. Dokonce se ohýbala některá pravidla – například co se týče pomoci italským bankám, ale tentokrát Itálie vysloveně šla proti Paktu stability a růstu. I italský premiér uznal, že rozpočtový návrh paktu neodpovídá, Evropská komise tedy v podstatě neměla příliš na výběr.

Komise tento krok odmítnutí rozpočtu musela udělat, zároveň si také myslím, že měla důležitou podporu ze strany velkých členských zemí, jako je Francie a Německo. Podobně se přitom vyslovovalo i Nizozemsko, Švédsko nebo Rakousko. Ze strany Komise se tedy podle mě jedná o ukázání síly, že nebude Itálii donekonečna ustupovat, protože by to znamenalo, že si Řím může dělat, co chce, i v dalších oblastech. 

Tam jde podle mého názoru o něco jiného. V případě Francie šlo o to, že Paříž nekonsolidovala tak rychle, jak se od ní očekávalo. Ale Itálie otočila směr – nejen, že zpomaluje tempo ozdravování veřejných financí, ale jde proti němu a deficit naopak zvyšuje. 

Pokud Itálie neustoupí, může na to velice lehce dojít. Bylo by to ze strany Komise politicky velice odvážné, ale už jsme před nedávnem viděli, že sebrala odvahu také k návrhu použít proti Polsku článek sedm. Takže je možné, že najde odvahu také k tomu, aby navrhla sankce proti Itálii. Ale zatím stále není jasné, zda Řím nakonec neustoupí. Víme, že vládní koalice není na sto procent stabilní a při jednání s Komisí může stále najít nějaký kompromis, aby Komise takovéto potrestání nenavrhovala. K tomu tu prostor stále je. 

Jestli Itálie udělá to, že Komisi ukáže prostředníček, Komise nemůže udělat nic jiného, než navrhnout její potrestání. To je jasné. Pak se ale uvidí, jak se k tomu postaví členské státy eurozóny. Tam je podle mě to nastavení momentálně takové, že by sankce proti Itálii měly projít.

Celý článek je k dispozici zde.  

#Itálie #rozpočet #Evropská komise

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org