TA3: Analytik A. Lagazzi o novom talianskom premiérovi

Náš Alexandr Lagazzi komentoval pro TA3 jmenování nového italského premiéra a budoucí vývoj nové italské koalice.

Giuseppe Conte je kandidátem protestního Hnutí pěti hvězd a proti-imigrační Ligy. Obě strany k němu dospěli kompromisem. Takové řešení ale většinou nejsou úplně vítané všemi stranami. Jaké kompromisy tedy strany musely dělat, aby se shodly na tomto kandidátovi?

Největší kompromis přichází právě v tom, že oba lídři koaličních stran museli nakonec odstoupit od možnosti zastávat tuto funkci. Od začátku se vědělo, že kdyby Salvini šel do koalice s Hnutím, tak by se ocitl v menšinové pozici a nejpravděpodobněji by tak přišel o možnost být premiérem. A poté, co Berlusconi odsouhlasil žluto-zelenou koalici, tak jediná vážná ‚neshoda‘ této koalice byl právě spor o post premiéra. Ale vzhledem k tomu, že se už jednalo o čistě vnitro-koaliční záležitost, tak zvolení třetí osoby je rozhodně to nejlogičtější řešení (o kterém se též spekulovalo od začátku) – obě strany a jejich lídři nechtěli vypadat, že ustupují té druhé, takže se gentlemansky dohodli na tom, že navrhnou třetí osobu. Pokud bych však bral v potaz ministerstva, která si strany navzájem rozdělila, tak si stále myslím, že v rámci ústupku o pozici premiéra politicky nejvíce získal Salvini a Liga severu tím, že ‚vybojovali‘ ministerstvo vnitra.

Média 53-letého právníka nešetrila. Jaké hlavní výhrady vůči němu jste zachytil?

V první řadě bych určitě zmínil jeho velmi (a řekl bych až příliš) extenzivní životopis. Conte o sobě píše, že doslova 'zdokonalil' svá studia na univerzitách v Yale, Sorbonské univerzitě, Cambridge a podobně. Ale když se média snažila tyto zmínky dopátrat, tak nebyly úspěšné. Krom toho ale spousta tvrzení z jeho CVčka jsou silně zavádějící – například jeho výzkum z roku 2001 v Girton College na Cambridge proběhl údajně v září, což je měsíc, kdy je škola v zásadě ještě zavřená. K tomu nebyly žádné dohledatelné údaje ani o jeho údajné výuce v Maltské univerzitě. Bohužel to vypadá, že jeho životopis je při nejmenším uměle nafouklý. Krom CVčka italský server Libero zveřejnil daňové záznamy z roku 2009 a 2011, které indikují neplacení daní a pokuty až 50.000 euro. Dále se zjistilo, že Conte v letech 1997 až 2008, kdy měl hypotéku na dům v Římě, tak skrz byrokratickou okliku neodváděl plnou výši daní a odvodů městu. K dnešnímu každopádně nemá Conte již žádné záznamy. Největší kritika však zůstává v zásadě to, že Conte nemá naprosto žádné předchozí zkušenosti v politice, natož na tak důležité pozici, jako je premiér země.

Více o jmenování Giuseppe Conteho premiérem a vývoji koalice v Itálii v reportáži TA3 zde.

#Itálie #italské volby #premiér #Giuseppe Conte #koalice

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org