ČRo: Giorgia Meloni se s velkou pravděpodobností stane novou Italskou premiérkou

Italové si v předčasných volbách podle očekávání vybrali pravici. Vítězem voleb je podle komentátorů jednoznačně strana Bratři Itálie, její vůdkyně Giorga Meloni už oznámila, že je připravená vládnout. Toto téma pro Český rozhlas rozebral i náš výzkumný spolupracovník Alexandr Lagazzi.

"Určitě to vypadá na pravicovou koalici a očekávám, že Meloniová se stane italskou premiérkou. Může to samozřejmě trvat dlouho, až další měsíce, ale je jasné, už v rámci té koaliční dohody před volbami bylo řečeno, že v rámci této pravicové koalice, pokud vyhrajou volby, samozřejmě s tím kolik hlasů dostali Bratři Itálie, tak se Meloniová postaví do pozice premiérky, takže očekávám, že tomu tak opravdu bude, ale je naprostá pravda, že to, co teď přichází je poměrně dlouhé jednání všech postů ministerských přesahů. Ta skutečná podoba vlády, ještě není jasná a bude chvíli trvat, než budeme vědět, kdo přesně usedne na ty nejvyšší pozice.“  

„Šlo o velmi emoční volby, ta ekonomická krize, energetická krize, válka na Ukrajině i sociální otázky byly velmi skloňované v rámci předvolební kampaně naprosto všech politických stran. Co jednak přesvědčilo přes jednu čtvrtinu voličů, byla vlastně soustavná opoziční kritika vlády Maria Dragiho ze strany Meloniové. Ona poslední rok a půl kritizovala úplně všechno, co bylo zavedeno. Zároveň se tím ale vyprofilovala jako jediná alternativa, ostatní představitelé stran jsou společně s pádem vlády v očích Italů spíše nefunkční, byť jsou aktuálně dva z nich v koalici. Ona tak neměla přímého silného protikandidáta. Je určitě jasné, že například právě v rámci zlepšení ekonomické situace Itálie bude Meloniová určitě muset pokračovat v reformách, které nastolil Dragi. V otázce je balíček podpory v hodnotě asi 200 miliard Euro, o který Meloniová určitě nechce přijít."

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde.

#Itálie #vláda #Meloniová

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org