ČRo Plus: Parlamentní volby v Itálii zatím nemají jasné favority

Alexandr Lagazzi ve vstupu pro Český rozhlas okomentoval nadcházející parlamentní volby v Itálii. Rozhodne téma migrace a bezpečnosti?

Italové půjdou k volbám 4. března, zatím je na předních příčkách Hnutí pět hvězd (Movimento 5 Stelle) a Demokratická strana (Partito Democratico) vedena současným italským premiérem Paolem Gentilonim. Která témata jsou v těchto volbách důležitá? A uvidíme návrat Silvia Berlusconiho?

"Především téma migrace a s tím spojená otázka bezpečnsoti a role Itálie v EU jako takové, z hlediska vnitropolitického dění je to otázka zaměstnanosti a penzí."

"Vládnoucí středolevice se snaží o to, aby to příjímání migrantů, především z humanitárního hlediska probíhalo, říká, že je to potřebné a musí se nějakým způsobem regulovat na evropské úrovni, což se zatím z pozice Italské republiky neděje tak, jak by chtěla, ale určitě je potřeba migranty přijímat a nějakým způsobem je potom redistribuovat dál do členských zemí EU. Pravice naopak má přímo opačný postoj, ta především říká, že je třeba kompletně zablokovat migrační toky a případně potom repatriovat všechny přistěhovalce zpět do jejich zemí původu."

Celý vstup je možné si poslechnout v archivu České rozhlasu Plus v čase [17:41-17:47].

#Itálie

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org