E15: Evropská komise už neustoupí. Záleží na Česku, jestli dotace Agrofertu proplatí, říká politolog

Náš Vít Havelka poskytl redaktorům z E15 rozhovor na téma zapojení Evropské komise do vyšetřování střetu zájmů premiéra České republiky Andreje Babiše. Dle jeho slov se jedná o unikátní záležitost.

"Vyjádření Andreje Babiše, jakožto člověka, který má podle zprávy Evropské komise vliv na Agrofert a je tak ve střetu zájmu, vnímám jako logické. Snaží se minimalizovat politickou škodu, které mu tato kauza může napáchat. A v podstatě bych od něj ani jiný postoj nečekal. Vyřešení tohoto problému je teď na politických stranách a nás jako voličích. Se situací, která nastala, nám Evropská unie nepomůže, to skutečně musíme sami. Bude záležet jenom na nás, zda ty dotace budeme chtít proplácet z našeho národního rozpočtu, nebo je nebudeme proplácet vůbec."
"Nevybavuji si, že by se v minulosti řešil střet zájmu premiéra členské země do takové míry, že by Evropská komise zpracovala audit, který navíc skončí tak, že podezření potvrdí. Jde o zcela ojedinělou situaci a nepředpokládám, že by Evropská komise svůj názor změnila, ale naopak si za výsledkem auditu bude stát."
 
Celý rozhovor si můžete přečíst na webu E15
#Evropská komise #Agrofert #Andrej Babiš

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org