ČRo: Jaké budou první kroky nové italské premiérky?

Itálie má novou vládu, v jejímž čele je historicky první žena – Giorgia Meloni. V neděli převzala úřad od svého předchůdce Maria Draghiho a v sobotu složila přísahu do rukou prezidenta Sergia Mattarelly. Meloni bude řídit nejpravicovatější vládu Itálie od konce 2. světové války, jejími zástupci jsou Matteo Salvini z pravicové strany Liga Severu a Antonio Tajani z konzervativní strany Vzhůru Itálie. První kroky nové italské premiérky přiblížil pro Český rozhlas náš výzkumný spolupracovník Alexandr Lagazzi.

Giorgia Meloni bude muset do konce měsíce představit fiskální rozpočet. K tomu je potřeba do konce roku splnit 50 targetů v rámci reforem, které nastolil Draghi, na základě kterých bude moci Itálie získat zdroje z evropského plánu obnovy. To je první bod agendy, ale dále očekávám že se dostane především k tomu, co slibovala v rámci předvolebního období – to je podpora a vyřešení energetické krize například pro domácnosti a malé a střední podniky Itálie."

“Meloni se nechala slyšet, že chce revidovat pozici Itálie v rámci energetické závislosti na Rusku. Určitě bude pokračovat v tom, co částečně nastolil Mario Draghi."

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde v čase 7:45. 

#Itálie #vláda #Meloniová

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org