TA3: Analytik A. Lagazzi o návšteve talianskeho premiéra v Bielom dome

Alexandr Lagazzi byl 30.7 telefonicky hostem studia TA3, kde komentoval nadcházející schůzku nového italského premiéra a amerického prezdienta.

Alexandr Lagazzi byl 30.7 telefonicky hostem studia TA3, kde komentoval nadcházející schůzku nového italského premiéra Giuseppe Conteho a amerického prezdienta Donalda Trumpa. Od schůzky se očekává především prohloubení bilaterální spolupráce obou lídrú a očekává se, že Itálie by se mohla stát předním partnerem pro USA v rámci Evropské unie.

Dá se očekávat, že Conte a Trump budou pokračovat v konverzaci, kterou, v uvozovkách začali, na předchozích setkáních, třeba na summitu G7, nebo na summitu NATO v Bruselu. Ta konverzace se především týká řešení otázky migrace, bezpečnosti Středozemí, ale i například politického přístupu k Ruské federaci. V rámci toho se pak dá očekávat, že Conte bude ve Washingtonu hledat spojence pro vyřešení situace kolem migrační krize, situace v Libyi a upevnění bilaterálních vztahů. Navíc se spekuluje i o vytvoření populistické osy Washington - Řím, s tím, že se Conte bude snažit profilovat jako politicky nejbližší spojenec USA v rámci Evropské unie.

Co od schůzeky očekávají italské média?

Především je to vnímáno jako příležitost utvrdit bilaterální vztahy Itálie a USA a také připomenout, že italská strana toho má politicky mnoho společného se svým americkým protějškem. Pod hlavičkou bezpečnosti se pak očekává, že Conte a Trump projednají mezinárodně bezpečnostní otázky s ohledem na stabilitu obou zemí a hlavně jejich sfér vlivu. Rozhodně tedy vývoj situace nejen ve Středozemí, ale i v Libyi, Iráku a Afghanistánu. (...) Sám Conte pak bude klást největší důraz na oznámení o vytvoření stálého kabinetu kontroly a spolupráce ve Středomoří. V něm, pod hlavičkou spolupráci v oblasti bezepčnosti a boje proti terorismu, se tak Itálie bude snažit vyřešit problém migračního toku ve Středozemním moři a mohla by tak převzít úlohu referenčního bodu pro USA v Evropské unii. 

Conte a Trump spolu hovořili už na summitu v Bruselu, můžou být, z pohledu USA nedostatečné výdaje na obranu, překážkou ve spoluprácí mezi těmito zeměmi, nebo vše převažují ostatní společné zájmy?

Dozvíte se v celém vstupu Alexandra Lagazziho v archivu slovenské televize TA3.

 

#Trump #Conte #Itálie #Donald Trump #Giuseppe Conte

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org