TA3: Analytik A. Lagazzi o formovaní novej talianskej vlády

Jednání o vytvoření nové vlády v Itálii trvají poměrně dlouho. Začínají se konzultace o tom, kdo s kým může vládnout. Jaká je nejpravděpodobnější spolupráce a proč?

Náš Alexandr Lagazzi komentoval pro TA3 začínající konzultace o sestavení nové vlády. 

Jaká je nejpravděpodobnější spolupráce a proč?

V uplynulém měsíci největším politickým překvapením byla 'nedohoda' v rámci středopravicové koalice v otázce kandidáta na předsedu Senátu: Salvini totiž obešel Berlusconiho a dohodl se s Hnutím, že podpoří členku Forza Italia Annu Bernini. Ta ještě v ten večer nominaci odmítla, jak uvedla na Twitteru, protože ‚není k dispozici jako kandidátka bez podpory předsedy Berlusconiho‘.  Dneska proto šla na jednání k prezidentovi předsedkyně Senátu Maria Casellati, která je též z řad nejbližších politiků okolo Berlusconiho. Každopádně tento zdánlivě standardní krok jasně ukázal, že rozhodně existuje prostor pro spolupráci mezi Salvinim a Di Maiem, a posunul tak možnost koalice Hnutí a Severní ligy blíže k realitě.

Jak se díváte na Silvia Berlusconiho? Během celé kampaně se tvářil jako lídr pravicové koalice, ale ve volbách ho nakonec přeskočil lídr hnutí Ligy severu Salvini. Nenastal pro Berlusconiho čas odejít?

Myslím si, že jeho výsledek by tomu nasvědčoval – vzhledem ke snaze, kterou vynaložil – a taky tomu, že vlastní okolo 40 % médií, tak ho svých výsledných 14 % rozhodně nepotěšilo. Během kampaně jeho politický 'comeback' profiloval právě jako vlastní návrat v roli člověka, který usměrní Salviniho, a člověka, který dokáže úspěšně vést pravicovou koalici. Ta je ale teď v krizi. Myslím si, že v případě odtržení Ligy severu – předvolebního koaličního partnera ze kterého se stala silná povolební konkurence, bude Berlusconi dělat vše pro to, aby měl ještě nějaký hlas v rámci sestavení vlády. Určitě bude stále hrát kartu zkušeného politika – příkladem je fakt, že má zákaz politické funkce do příštího roku, a již svolal jednání o rehabilitaci politického působení, která se podle všeho má uskutečnit do července.

Více o současné povolební situaci v reportáži TA3 zde.

#Itálie #italské volby #italská vláda #jednání o sestavení vlády

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org