Info.cz: Nový Marshallův plán? Evropská komise se snaží „nakopnout“ ekonomiky západního Balkánu

Naše výzkumná pracovnice Jana Juzová na zpravodajském portálu Info.cz nedávno publikovala článek zabývající se hodnocením vývoje ve státech ucházejících se o členství v EU. Autorka v textu shrnuje výstupy, se kterými přišla Evropská komise ve své zprávě a komentuje také možnou pomoc v podobě Ekonomického a investičního plánu.

Evropská komise zkraje října vydala každoroční hodnocení vývoje ve státech, které se uchází o členství v Evropské unii. Těmi jsou aktuálně země západního Balkánu – Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo, Severní Makedonie a Srbsko – a stále oficiálně i Turecko, se kterým jsou však přístupová jednání de facto pozastavena kvůli závažnému porušování demokratických principů a lidských práv. Letos bylo toto hodnocení doplněno Ekonomickým a investičním plánem, kterým se Evropská komise snaží pomoci západobalkánským ekonomikám, už tak slabým ve srovnání s evropským průměrem, vyrovnat se s dopady koronavirové pandemie.

Ekonomický a investiční plán představený Komisí má za úkol nejen pomoci ekonomikám západního Balkánu, ale také země lépe připravit na budoucí členství v EU. Všechny projekty realizované z tohoto plánu mají být v souladu s unijní digitální a zelenou reformou. Cílem tak je například budování digitální ekonomiky a digitální integrace regionu, posun k obnovitelným zdrojům energie a snižování závislosti na uhlí. Plán slibuje také podporu soukromého podnikání, inovací a vzdělávání mládeže v souladu s aktuálními trendy pro lepší zaměstnatelnost v moderních ekonomických odvětvích.

Celý komentář si můžete přečíst zde.

#Západní Balkán #Evropská komise

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org