TA3: Analytik A. Lagazzi o vstupu Itálie do druhé fáze

Po více jak 2 měsících se v Itálii mohli lidé vrátit do práce. Na téma rozhodnutí italské vlády o dalším uvolňování opatření poskytl rozhovor Alexandr Lagazzi.

Itálie měla dost přísná opatření v rámci Evropy - zavřely se restaurace, hotely a mnohé firmy - je už známo, jak se tato opatření projeví na ekonomice Itálie?

Premiér, potažmo vláda, zohlednili velmi nehagtivní vývoj těch posledních měsíců. Ta opatření byla velmi tvrdá vzhledem k tak rychlé nákaze. To postupné uvolňování, byť stále riskantním krokem, představuje první fázi postupného zotavení ekonomiky. Ta restriktivní opatření doposud v zásadě zastavila italskou ekonomiku, její růst a vývoj, takže budoucí měsíce budou velmi náročné. Vláda každopádně odsouhlasila krizový balíček, a ten jde na podporu na kterou pak navázala i Evropská komise s plánem, který má rozpočet tuším až 200 mld eur. Tento plán umožní veřejné záruky na refinancování a nové půjčky pro všechny podniky a konečně právě s italskou podporou malým a středním podnikatelům. 

Celý rozhovor je možné shlédnout na stránkách TA3

#Itálie # COVID-19 # opatření # rozhovor

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org