TA3: A. Lagazzi o politickej situácii v Taliansku

Náš Alexandr Lagazzi komentoval pro TA3 politickou situaci v Itálii poté, co Liga Severu a Hnutí 5 hvězd předložily koaliční program prezidentovi.

Víme, kdo by měl být novým premiérem?

Podle posledních zpráv bude navrhován na post premiéra Giuseppe Conte, což je osoba, kterou doposud Italové příliš neznali. Jedná se o akademika, profesora práv a veřejné správy, který přednáší v univerzitách ve Florencii a Římě, a byl v předvolebním období jmenován Di Maiem jako jeden z lidi, které bude chtít ve své vládě za ministra. 

Francouzský ministr hospodářství varoval, že stabilita eurozóny bude ohrožena, pokud budoucí vláda v Itálii přestane dodržovat evropské závazky týkající se dluhu této země. Myslíte si, že toto reálně hrozí?

Vzhledem k prvotním negativním reakcím na italské burze a obecně za to velikosti italské ekonomiky, jejího zadlužení, a ještě stále křehkého bankovního sektoru se domnívám, že tomu tak může být – populistická žluto-zelená vláda sice představuje společný program, ale mnoho bodů tohoto programu se prozatím zdají velmi vágní a někdy příliš ambiciózní. Tyto strany – v ekonomických otázkách především – pokud opravdu chtějí postavit Itálii zpět na nohy, tak si nemohou dovolit takovou neurčitost.

Více o představeném koaličním programu a sestavení nové italské vlády v reportáži TA3 zde.

#Itálie #italské volby #Liga Severu #Hnutí 5 hvězd #Salvini #Di Maio #koaliční dohoda #koaliční program

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org