Správy.sk: Macron chce pohnúť úniu vpred. Aj na viac rýchlostí

Náš Martin Michelot v rozhovoru pro Správy.sk o Emmanuelovi Macronovi a jeho politice vůči Německu, USA, Rusku i V4.

Macron hovorí o ministrovi financií eurozóny, spoločnom rozpočte aj parlamente. Bude presviedčať Nemecko, že je to nevyhnutné pre obnovenie hospodárskeho rastu v Európskej únie. Ale v prvom rade musí Macron ukázať Nemecku, že on bude zavádzať do praxe nevyhnutné štrukturálne reformy, ktoré krajina potrebuje.

Trump rešpektuje súkromné podnikanie a lídrov z tejto oblasti. A Macron bol úspešným investičným bankárom. Azda to bude Trump nejakým spôsobom rešpektovať a vytvorí to istý vzťah. Ale je potrebné povedať, že na nižšej úrovni sú francúzsko-americké kontakty vynikajúce. Najmä, čo sa týka boja s terorizmom na Blízkom východe. Macron bude chcieť od Trumpa, aby to pokračovalo.

Macron skutočne nemal žiadne výnimočné vyhlásenia na adresu Ruska. Ale hackerské útoky vyostrili jeho názory. Neznamená to však na politickej úrovni nejakú zmenu vo vzťahoch s Moskvou. Macron sa v prvom rade sústredí na ekonomické otázky.

Francúzsky prezident je pragmatický. V prvom rade chce, aby sa EÚ pohla dopredu. Je fanúšikom viacrýchlostnej únie. Krajiny strednej Európy sa budú možno v pomerne krátkom čase musieť rozhodnúť, do akej skupiny chcú patriť. Je jasné, že viacrýchlostnú Európu chce Macron postaviť na základe eurozóny.

Celý rozhovor (ve slovenštině) si můžete přečíst na stránkách Správy.sk.

#Francie #Emmanuel Macron #francouzský prezident #francouzská zahraniční politika

Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org