ČRo Plus: Odpolední Plus - Česká diplomacie v orgánech Evropské unie se rozrostla. Diplomat Tomáš Syunyok bude zastupovat EU v Kosovu

Česko bude mít v pořadí čtvrtého zástupce na pozici evropského velvyslance. Diplomat Tomáš Szunyog bude zastupovat EU v Kosovu. Jak obtížná bude jeho mise? Na otázky Českého Rozhlasu odpovídal ředitel našeho institutu Vladimír Bartovic.

Jak významný je post velvyslance Evropské služby pro vnější činnost? Řekl byste, že je to pro Českou republiku znatelný diplomatický úspěch?

Určitě ano. Je to nejvyšší představitel Evropské unie v daném teritoriu v dané cizí zemi, zejména ve státech, kde není silné zastoupení jednotlivých členských zemí a většina států je v podstatě zastoupena prostřednictvím velvyslance Evropské unie. V Kosovu to tak sice není, tam Česká republika má svého velvyslance, ale v každém případě vzhledem k tomu nízkému počtu českých diplomatů, kteří dosud uspěli v Evropské službě vnější akce, to lze považovat za úspěch.

 Celý rozhovor si můžete poslechnout zde od 15. hodiny, 7. minuty a 26 vtěřiny vysílání.

#EU #Diplomacie #Evropská služba pro vnější činnost

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org