VOXPOT: EU se Švédskem v čele směřuje do neznámých vod. Na obzoru je zelená Evropa i řešení migrace

Na přelomu roku převzalo Švédsko od České republiky žezlo předsednictví v Radě EU a po následující půlrok bude zodpovědné za vedení Unie. Ačkoliv v ní mají Švédi pověst solidních a liberálně naladěných partnerů, panují obavy ohledně velké neznámé kvůli složení jejich současné vlády. Poprvé v historii je totiž podporovaná krajně pravicovými Švédskými demokraty. Pro VOXPOT napsal tento článek náš seniorní výzkumný pracovník Vít Havelka.

"Potencionální nebezpečí švédských pravicových populistů spočívá především v tom, že boří zavedené pořádky. V zemi se v průběhu desetiletí postupně střídali u moci sociální demokraté se středovými stranami podporujícími silný sociální stát, liberální migrační politiku a otevřený mezinárodní obchod."

"Evropa nadále prochází poměrně intenzivní energetickou krizí, a ačkoliv letošní zimu zcela jistě překoná, s příští by mohl být problém v případě intenzivních mrazů a ne zcela doplněných zásobníků plynu. České předsednictví odvedlo vynikající práci při zajištění konsenzu nad krátkodobou stabilizací situace, nyní je ale na Švédech vše posunout vpřed."

Celý článek si můžete přečíst zde

#EU #Švédsko

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org