REPORT: NATO bylo, je a bude skvělé, shodují se experti. Ne vše je ale v alianci v pořádku (Euractiv)

"Navzdory tomu, že za posledních 70 let prošlo mezinárodní prostředí mnoha změnami, Severoatlantická aliance dokázala zůstat relevantní. Má-li tomu tak být i nadále, je třeba zamyslet se nad jejím vnitřním fungováním, zaznívá od odborníků," píše server Euractiv v reportáži z naší debaty Making NATO Great Again.

Podle prezidenta amerického think-tanku Center for European Studies Petera Dorana je NATO skvělé a zůstane takové i nadále. Shodl se na tom s americkým náměstkem ministra zahraničí pro Evropu Philipem Reekerem a českým náměstkem ministra zahraničních věcí Martinem Povejšilem.

„NATO není třeba činit znovu skvělým, ono stále je. Je to nejúspěšnější obranná a odstrašující aliance v historii,“ podotkl Reeker při příležitosti konference Making NATO Great Again, kterou v Praze koncem října uspořádal institut Europeum. Úspěch NATO podle něj spočívá v jeho schopnosti adaptovat se na měnící se skutečnosti.

„Nejenže NATO po pádu železné opony nezmizelo, ono se na rozdíl od jiných organizací dokázalo adaptovat na nové skutečnosti,“ dodal Povejšil s tím, že aliance se bude schopná přizpůsobit i výzvám 21. století.

Celý článek si můžete přečíst na webu Euroactiv.

#NATO #Making NATO Great Again #debata #report

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org