Udělejme NATO znovu skvělým

Institut pro evropskou politiku EUROPEUM a Centrum pro analýzu evropské politiky vás zvou k diskuzi na téma "Udělejme NATO znovu skvělým", která se bude konat 30. října od 16:30 v Americkém centrum v Praze (Tržiště 366/13, Praha – Malá Strana).

Potvrzení řečníci:

  • Philip T. Reeker, úřadující náměstek ministra pro evropské a euroasijské záležitosti, ministerstvo zahraničí USA
  • Martin Povejšil, náměstek ministra zahraničních věcí České republiky
  • Bastian Giegerich, ředitel obrany a vojenské analýzy Mezinárodního institutu pro strategická studia ve Velké Británii
  • Peter Doran, prezident a generální ředitel Centra pro analýzu evropské politiky ve Washingtonu, DC.

Moderátor: Martin Michelot, EUROPEUM Institute for European Policy

Zdá se, že se v roce 2019 stává transatlantická jednota stále vzácnější a toto může mít negativní důsledky pro NATO. Rozhodnutí Spojených států stáhnout své jednotky ze Sýrie vyvolalo napětí a nejasnou situaci s Tureckem, do níž může být NATO zataženo. K nízké úrovni jednoty v rámci Aliance také přispěly pokračující rozepře o sdílení zátěže a společném financování NATO a pocit, že USA mohou použít NATO k podkopání obranné spolupráce EU. Jaké kroky by měli spojenci podniknout k posílení jednoty v dohledné budoucnosti? Sdílení priorit vůči Číně se jeví jako zřejmé, ale spojenci se stále musí dohodnout na krocích, které mají podniknout, aby vyřešili soupeření s Čínou. Pokračování v posilování územní obrany zůstává silnou prioritou, která by neměla trpět současným napětím. Může však být zpochybňovaná její dominance v agendě NATO? Období před summitem naplánovaným na konec roku v Londýně se proto může ukázat jako rozhodující pro naplánování pozitivní agendy pro Alianci.

Registrujte se na bit.ly/TAPFevent nebo nás kontaktujte prostřednictvím europeum@europeum.org.
 
#NATO #TAPF

Alexandra Visnerova
Seniorní projektová manažerka, Transatlantic Policy Forum
Martin Michelot
Výzkumný spolupracovník

Expertiza: NATO and transatlantické vztahy, evropská obranná a bezpečnostní politika, francouzská politika, volební procesy a sociální otázky, skupina Visegrád a CEE, institucionálné otázky EU



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org