ČRo Radiožurnál: nizozemské parlamentní volby

Náš výzkumný pracovník Michal Vít byl hostem pro ČRo Radiožurnál, kde komentoval výsledky nizozemských parlamentních voleb.

Náš výzkumný pracovník Michal Vít byl hostem pro ČRo Radiožurnál, kde komentoval výsledky nizozemských parlamentních voleb.

V současné době je zřejmé, že vytvořit stabilní koaliční vládu bude obtížné. Z jakého důvodu se zdá, že budou jednání zdlouhavá?

To je spíše symptom nizozemské politiky, kdy se do parlamentu dostává velké množství stran, de facto z důvodu neexistence hranice pro vstup do parlamentu, která je v silně proporčním systému přibližně 0.67 %. Z tohoto pohledu to pro nizozemskou politiku není žádná novinka. 

Z jakého důvodu se budou hlasy sčítat ručně?

Je to prvek, který má pojistit různé vnější vlivy do sčítání nebo do zpracování výsledků nizozemských voleb. Některé zdroje naznačují, že toto opatření by mohlo být jakousi protireakcí na možné ruské ovlivnění nizozemských voleb. Nicméně, když se podíváme na trend zájmu Ruska o Nizozemsko nebo spolupráci Geerta Wilderse s ruskými představiteli, tak se domnívám, že toto je spíš proklamančí opatření, než-li nějaký reálný vliv na bezpečnostní hrozbu Nizozemska. 

Samotný Mark Rutte označil nizozemské volby jako čtvrtfinále evropské politiky v letošním roce. Nicméně Wildersova síla není v dlouhodobém hledisku devastující; že by v tuto chvíli došlo k nějakému zásadnímu ohrožení evropské stability nebo nizozemské stability, ale spíše vyčkávacím testem a testováním pole jeho síly pro nadcházející volební periodu. Tedy je to takovým dílčím střepem celé mozaiky, ale určitě to není zásadní krok vedoucí k destabilizaci jádra EU.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v časech mezi [12:10 - 12:15] zde.

#Nizozemsko #parlamentní volby #Geert Wilders

Michal Vít
Výzkumný pracovník (do září 2018)

Oblasti zájmu: Politické strany, národní identita, V4



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org