ČT24: Babiš jednal s Junckerem o migraci

Vladimír Bartovic se pro ČT24 vyjádřil k jednání českého premiéra v demisi Andreje Babiše s předsedou Evropské komise Junckerem.

Podle Andreje Babiše jsou kvóty problém a rozdělují Evropu a mělo by se najít jiné řešení. S čím by tedy Česko mělo přijít, aby nevyslovovalo jen nekonstruktivní "ne"?

Musíme oddělit dvě roviny, jedna je naplňování už schválených dočasných uprchlických kvót, kde přijetí několika rodin, podobně jak učinilo třeba Slovensko, mohlo pomoci odvrátit žalobu Evropské komise proti České republice. Druhá rovina je problém permanentního přerozdělovacího mechanismu, kde takovéto rozhodnutí by řešení určitě nepřineslo, protože tam ČR musí přijít s jiným návrhem, který by byl akceptovatelný  a který by vykompenzoval tu neochotu ČR, a některých dalších zemí, povinný permanentní relokační mechanismus přijmout. 

Celý rozhovor je dostupný v archivu Studia 24 [00:00-7:03].

#kvóty #relokační mechanismus #uprchlická krize #migrace

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org