ČRo Plus: Andrej Babiš jednal v Berlíně s Angelou Merkelovou o migraci

Náš Vladimír Bartovic komentoval pro Český rozhlas schůzku Andreje Babiše a Angely Merkelové. V jakém duchu se nesla jejich schůzka?

Náš Vladimír Bartovic komentoval pro Český rozhlas schůzku Andreje Babiše a Angely Merkelové. V jakém duchu se nesla jejich schůzka?

Ta schůzka proběhla v přátelské atmosféře, lídři po ní informovali, že v podstatě jediným bodem, který je rozděluje, jsou otázky přerozdělování migrantů. Zároveň ale potvrdili, že ty vztahy obou zemí jsou na vynikající úrovni. 

Co konkrétně tedy premiér Babiš při své návštěvě v Berlíně nabídl? A byly jeho plány dostatečně konkrétní?

Premiér Babiš už asi měsíc a půl mluví o Marshallově plánu pro Afriku. My samozřejmě neznáme detaily toho, co premiér Babiš představil kancléřce Merkelové, já si osobně nemyslím, že by to bylo něco, o čem se v Evropě už několik let nemluví, případně se o to neusiluje. Základem toho plánu by samozřejmě měly být investice do budoucnosti Afriky, podpora infrastruktury, aby se zlepšilo vzdělání. Zkrátka aby lidé neměli motivaci Afriku opouštět a snažit se dostat do Evropy. Zároveň mluví o tom, že musí být fyzicky zabráněno tomu, aby se nelegální migranti na území EU vůbec mohli dostat.

Co ještě premiér Babiš řekl na schůzce s Angelou Merkelovou a co naopak nastíněno nebylo se dozvíte z archivu ČRo Plus v čase 19:35-27:16.

#Andrej Babiš #Angela Merkelová #migrace #Berlín

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org