Denník N: Pripomínajú protesty Za slušné Slovensko. Hnutie Sardinky chce ukázať, že nie všetkým Talianom sa páčia populisti

Náš Alexandr Lagazzi komentoval pro Denník N regionální volby v Emilia-Romagna a hnutí Sardinky.

„Bologna, hlavné mesto regiónu, je svetovo známe študentské mesto. Sardinky ťažia z priazne mladšej generácie v oblasti,“ hovorí Alexandr Lagazzi, analytik z think-thanku Europeum.

Emilia-Romagna má dlhoročnú ľavicovú tradíciu. Lagazzi hovorí, že spolu s Toskánskom, Umbirou a regiónom Marky patrí do takzvaného červeného pásu, ktorý od 2. svetovej vojny volil komunistov alebo stredoľavú Demokratickú stranu.
„Sardinky považujem za prirodzený vývoj v rámci regiónu. Pokojné protesty proti pravičiarovi Salvinimu sú manifestáciou toho, že nasledujúce regionálne voľby budú naozaj otvorené,“ vraví analytik.

Ak by vyhral, potvrdil by svoju silu. Podobný úspech sa mu koncom októbra podaril v Umbrii. „V prípade víťazstva bude chcieť využiť rétoriku historickej výhry,“ vraví Lagazzi.

„Myslím si, že ide skôr o hnutie, ktorého cieľom je upozorniť na to, že nesúhlasí s pravicovými postojmi Ligy a Salviniho (napríklad rasová diskriminácia), a odsúdiť ich, nie snažiť sa o zrod ďalšej politickej strany,“ vraví.

„Otázkou je, či podpora Demokratickej strany, Zingarettiho (šéf strany) a Gentiloniho (bývalý premiér, teraz eurokomisár z rovnakej strany) nevzbudí takú mieru politickej agitácie, že sa z hnutia stane aj politická strana,“ hovorí Lagazzi.

V Taliansku sú predčasné voľ by na spadnutie prakticky kedykoľvek. Alexandr Lagazzi si však myslí, že ak by aj došlo k rozpadu aktuálnej koalície, prezident Sergio Mattarella urobí všetko preto, aby nová vláda vznikla bez volieb a vydržala do tých riadnych, ktoré sú naplánované na rok 2023.
„Je tu pochopiteľná obava, že s elektorátom rozdeleným na tri tábory by predčasné voľby znovu viedli k opakovaniu celej situácie a prípadnému vytvorenie technokratickej vlády, ktorá by bola ešte menej stabilná,“ vraví Lagazzi.

Celý článek je dostupný na webu Denníku N.

#Itálie #volby 2020 #italské volby #Emilia Romagna #Salvini

Alexandr Lagazzi
Výzkumný spolupracovník

Expertíza: Diplomacie, zahraniční politika EU, Itálie, Čína, mezinárodní bezpečnost, terorismus, behaviorální ekonomie

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org