Komentář: Summit EU a západního Balkánu - Víc financí za více reforem

Naše Jana Juzová píše v komentáři o summitu lídrů členských států EU a zemí západního Balkánu.

  • Středeční summit lídrů členských států EU a zemí západního Balkánu byl očekávaným pokračováním snah o obnovení dynamiky v procesu rozšiřování EU. Summit se měl původně uskutečnit v Záhřebu pod záštitou chorvatského předsednictví, avšak kvůli pandemii koronaviru měl nakonec podobu videokonference. Jeho samotná realizace, navíc v původně plánovaném termínu, v aktuální globální situaci je důkazem, že pro Chorvatsko i pro zbytek EU patří region západního Balkánu mezi prioritní oblasti a EU chce skutečně vdechnout novu energii do své politiky rozšiřování.
  • Od summitu v Záhřebu se čekalo, že naváže na pozitivní kroky z posledních měsíců. Těmi bylo rozhodnutí Rady EU o zahájení přístupových rozhovorů s Albánií a Severní Makedonií a přijetí nové metodologie pro rozšiřování (souboru pravidel, kterými se přístupový proces řídí). Agendu summitu však přirozeně ovlivnila současná pandemie COVID-19 a ústředním tématem tak nakonec byla pomoc, kterou EU zemím západního Balkánu poskytuje, a plán na obnovu postižených ekonomik.

Během videosummitu potvrdili lídři EU opět evropskou perspektivu zemí západního Balkánu a jejich partneři z regionu jejich závazek vůči EU. Jak už nastínila nová metodologie přijatá na březnovém summitu hlav států EU, v procesu rozšiřování bude mnohem více pozornosti věnováno tomu, zda země usilující o vstup do EU skutečně důsledně provádí reformy zaměřené na posilování vlády práva a dodržují principy demokracie. To se potvrdilo i na včerejším summitu, kdy byly právě tyto klíčové podmínky pro členství v EU opět zdůrazněny. Rozšíření skupiny států vyjednávajících o vstupu do EU o Albánii a Severní Makedonii spolu s přísnějšími pravidly přístupového procesu otevírají možnost rychlejšího postupu pro země, které skutečně mají snahu provádět reformy a k demokratickým hodnotám se hlásí, a naopak oddálit možný přístup zemí, které tuto snahu nevykazují. 

Celý dokument si můžete stáhnout pomocí tlačítka PDF na pravé straně tohoto článku.

#EU # západní Balkán # summit # COVID-19

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Eastern Monitor Archív
Série publikací

Poskytuje aktuální informace o agendě Evropské politiky sousedství EU a o otázkách integrace a rozšíření.

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org