Brief o COVID-19: Zatímco krize COVID-19 eskaluje, evropská integrace pokračuje na několika frontách. Bez České republiky

Jiří Lacina se ve svém briefu věnuje vlivu COVID-19 na vývoj evropské integrace a roli Česka v tomto vývoji.

  • Evropská unie, její instituce i členské státy spolupracují, aby přestály současnou pandemii a připravily se na nadcházející hospodářskou krizi. Současně vyvstávají na povrch možnosti budoucího uspořádání EU. Dvě se objevily 9. dubna: jedna monetární a druhá environmentální povahy – a obě související s ekonomickou obnovou regionu. Česká republika se prozatím ani do jedné nezapojuje a znovu tak riskuje, že zůstane pozadu.

"Je pravděpodobné, že budoucí evropská integrace bude probíhat v sousledu se zaváděním opatření proti změnám klimatu a posilováním eurozóny. Dopad eura na úroveň integrace členského státu už byl v minulosti zdokumentován a současný vývoj by mohl, a pravděpodobně tak učiní, tento trend posílit."

"Minulý rok premiér Babiš nerozuměl, proč je „velký tlak mluvit o cíli 2050“ a řekl, že by se EU měla soustředit na „realistické, krátkodobější klimatické cíle stanovené k roku 2030“. A tak není překvapení, že český podpis pod dopisem 17 států chybí. Podobně Česko stále nestanovilo datum přijetí eura. Podle prohlášení vlády a České národní banky k tomu ani brzy nedojde – přestože průmysl společnou měnu velmi hlasitě podporuje a vlastní analýza banky říká, že země je na euro připravena."

Celý brief si můžete přečíst pomocí tlačítka PDF vpravo.

#EU #koronavirus #COVID-19 #integrace #Česká republika #eurozóna

Jiří Lacina
Komunikační manažer
EUROPEUM COVID-19
Publikace, akce a další aktivity související s koronavirovou pandemií a jejími důsledky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org