Brief o COVID-19: Eurozóna se dohodla na prvním opatření proti krizi způsobené COVID-19

Vít Havelka v briefu píše o první dohodě ministrů eurozóny na opatřeních proti krizi způsobené pandemií COVID-19.

Po několika neúspěšných summitech ministrů financí eurozóny se skupině podařilo dohodnout na prvním opatření zaměřeném na potlačení ekonomických následků způsobených epidemií COVID-19. Země se podepsaly pod plán, v rámci kterého by mělo být k dispozici přibližně 14 bilionů CZK – 5 bilionů v podobě půjček Evropské investiční banky, přes 6 bilionů CZK z Evropského stabilizačního mechanismu a 2,6 bilionů v rámci programu SURE Evropské komise. Téma společných dluhopisů Eurozóny, které byly navrhovány Itálií, Španělskem a Portugalskem, bylo nakonec ponecháno k diskuzi premiérům a prezidentům evropských zemí. Ti by se měli sejít 24.dubna 2020.

Ať už tento spor dopadne jakkoliv, je jasné, že diskuze o dalších balíčcích budou pokračovat. Současná dohoda umožnila členským státům eurozóny získat čas, než přijdou s novým a trvalým plánem, jak resuscitovat evropské hospodářství. Závěrečná deklarace ministrů financí vágně specifikovala nový fond, jehož konkrétní podoba by měla být domluvená během dalších summitů. Stejně tak je jisté, že dojdek diskuzím o tom, jak by měl vypadat nový víceletý finanční rámec platný od roku 2021.

Již dnes je zjevné, že se dočkámestaronových sporů o to, jak by Evropa měla reagovat na krizi způsobenou COVID-19. Není však jasné, nakolik tyto diskuze ovlivní podobu evropské integrace. Pokud bychom se podívali do historie, je ale asi nejvíce pravděpodobné, že nakonec dojde k řešením, která budou všeobecně přijatelná a prospěšná.

Celý brief si můžete přečíst pomocí tlačítka PDF vpravo.

#EU #koronavirus #COVID-19 #eurozóna

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie

EUROPEUM COVID-19
Publikace, akce a další aktivity související s koronavirovou pandemií a jejími důsledky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org