ČT24: Britain activates Article 50 of the Lisbon Treaty

Our director Vladimír Bartovic was a guest on ČT24, where he commented on the process of the UK activating Article 50 of the Lisbon Treaty.

Our director Vladimír Bartovic was a guest on ČT24, where he commented on the process of the United Kingdom activating Article 50 of the Lisbon Treaty.

Podle stávajícího evropského práva to není možné. Takové určité omezení by umožnila právě ta dohoda mezi Británií a evropskými lídry, která padla referendem a rozhodnutím o vystoupení Velké Británie. Na druhou stranu, při setkání s ředitelem odboru britské vlády, který je zodpovědný za vystoupení z EU, bylo řečeno, že nic takového neplánují a britská premiérka Theresa May je naprosto přesvědčená o nutnosti dodržet všechny evropské závazky až do toho momentu, kdy Británie Evropskou unii opustí.

Určitě to bude jedna z prvních věcí, o kterých se bude vyjednávat, protože vyjednávání by měla mít tři fáze. První fáze by se měla týkat nastavení formátu a četnosti schůzek; jakým způsobem se bude vyjednávat. Druhou oblastí jsou právě ty finanční závazky a věci související s odchodem, jako např. práva občanů. Třetí oblastí je nastavení vztahů s Evropskou unií do budoucna. Tudíž se k tomu určitě dostaneme v právě té brzké fázi rozhovoru a bude to velmi důležité téma.

Watch the whole interview in Czech here between the times of [34:50 - 48:07]. The interview was also published in an article here

#ČT24 #Brexit #United Kingdom #Article 50 #Lisbon Treaty #Theresa May

Expertise: EU institutional issues, Economic and Monetary Union, € and European budget, Brexit, EU foreign policy, EU enlargement with the focus on Western Balkans, Slovak foreign and domestic policy and economic issues

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org