ČT24: Británie aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem ČT24, kde komentoval průběh aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy.

Náš ředitel Vladimír Bartovic byl hostem ČT24, kde komentoval průběh aktivace článku 50 Lisabonské smlouvy. Theresa Mayová v úterý podepsala dopis zástupcům Evropské unie, ve kterém formálně oznamuje, že zahajuje proces odchodu Velké Británie z EU28.

V současnosti existují obavy, že Velká Británie přetaví aktivaci článku 50 v zlomový den, po kterém začne pomalu omezovat volný pohyb osob. Do jaké míry může Británie něco takového udělat?

Podle stávajícího evropského práva to není možné. Takové určité omezení by umožnila právě ta dohoda mezi Británií a evropskými lídry, která padla referendem a rozhodnutím o vystoupení Velké Británie. Na druhou stranu, při setkání s ředitelem odboru britské vlády, který je zodpovědný za vystoupení z EU, bylo řečeno, že nic takového neplánují a britská premiérka Theresa May je naprosto přesvědčená o nutnosti dodržet všechny evropské závazky až do toho momentu, kdy Británie Evropskou unii opustí.

Philip Hammond se již vymezil vůči požadavku EU na účet za "rozvod", který je 50 miliard liber. Bude se na tomto tématu dohoda lámat?

Určitě to bude jedna z prvních věcí, o kterých se bude vyjednávat, protože vyjednávání by měla mít tři fáze. První fáze by se měla týkat nastavení formátu a četnosti schůzek; jakým způsobem se bude vyjednávat. Druhou oblastí jsou právě ty finanční závazky a věci související s odchodem, jako např. práva občanů. Třetí oblastí je nastavení vztahů s Evropskou unií do budoucna. Tudíž se k tomu určitě dostaneme v právě té brzké fázi rozhovoru a bude to velmi důležité téma.

Celý rozhovor můžete shlédnout zde v čase mezi [34:50 - 48:07]. Rozhovor vyšel i v článku, který je dostupný zde

#ČT24 #Brexit #článek 50 #Lisabonská smlouva #Velká Británie #Theresa May

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org