ČRo: Free movement of workers will end with Brexit

Zuzana Stuchlíková was answering for CRo Plus questions about stopping free movement of workers after Britain leaves the EU.

“Já se domnívám, že to je překvapení, jelikož je to v rozporu s informacemi, které od Britské vlády přicházely v poslední době, kde jisté hlasy říkaly, že bude následovat nějaké přechodné období potom roce 2019, které bude potřeba, právě  aby se zabránilo nějakému šoku pro britskou ekonomiku a koneckonců i evropskou nějakým velmi prudkým ukončením té možnosti cestovat pro pracovníky. Zároveň dneska ráno ministryně vnitra vydala prohlášení, kde se s tímto ztotožňuje – že nějaké přechodné období bude potřeba. Takže tohle bylo určitě překvapením v tom, že ta zpráva, která vychází z britské vlády je velmi nekonzistentní.”

“Určitě to tak minimálně vypadá. Bohužel to neni jediný případ, v mnoha případech je pozice britské vlády velmi nejasná a nekonzistentní. Zároveň ministr Louise prohlásil, že už v roce 2019 by měl být v platnosti nový imigrační systém, což v současné době také vypadá jako velmi optimistické prání – zprovoznit v takovémto krátkém časovém horizontu něco tak velmi komplexního.”

“Já o tom nemám v tuto chvíli žádné informace. Britští politici říkají, že je nutné snížit množství lidí, kteří přicházejí do Velké Británie každý rok a to až o stopadesát tisíc, protože se mluví o tom, dostat se pod hranici 100 tisíc lidí ročně, což v současné době víme, že v r. 2016 to bylo přibližně okolo 245 tisíců osob. Ale jakým způsobem by to mohlo vypadat se neví. Jediné co víme o budoucnosti evropských občanů ve Velké Británii je z policy paperu, který vláda Theresy May vydala nakonci června 2017 – kde se počítá s tím, že občané, kteří žijí ve Velké Británii více nežli pět let by měli právo na trvalý pobyt, ti kteří tam jsou méně nežli pět let budou mít právo zažádat alespoň o přechodný pobyt do té doby kdy tam jsou tich pět let a tedy pro ty, kteří by přišli až potom pro ty by platila ty nová pravidla – ale jak by ta pravidla vypadala, zatím specifikováno nebylo a myslím si, že to bude ještě chvilku trvat.”

You can listen to the whole interview here [18:00–23:00]. 

#Brexit #Theresa May

Zuzana Stuchlíková
Associate Research Fellow

Expertise: Central Europe, EU Institutions

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org