ČT24: Evropa bez uhlí?

V návaznosti na naši debatu Prague Climate Talk vyšel rozhovor a reportáž s hosty debaty na ČT24.

Uhlí jako energetická surovina v Evropě určitě skončí. Otázkou je, jak rychle. Podle ředitelky kampaně Evropa po uhlí Kathrin Gutmannové by se to mělo stát za pár let, protože úspory a obnovitelné zdroje zvládnou výpadek nahradit. Podle ředitele Teplárenského sdružení Martina Hájka je to naivní a hrozí blackouty nebo závislost na dovozu plynu.

Uhlí zabije každý rok asi dvacet tisíc Evropanů včetně 1300 Čechů, odhaduje sdružení neziskových organizací Evropa po uhlí.

Spalování uhlí je navíc jedním z největších producentů CO2. Podle aktivistů je to natolik zdrcující skóre, že je třeba se energie z uhlí zbavit co nejrychleji. „Neděláme to jen kvůli zdraví a životnímu prostředí, ale také protože to dává ekonomický smysl,“ tvrdí Gutmannová.

Překvapení se nemusí týkat jen příkonu. Odklon od uhlí má i významný sociální rozměr. O něm na debatě mluvil bývalý vedoucí ekonomického rozvoje německého města Gelsenkirchen s 320 tisíci obyvateli Andreas Piwek. V těžbě uhlí tam v roce 1955 pracovalo 50 tisíc lidí. O patnáct let později už jich bylo jen 15 tisíc a v roce 2005 už nikdo. „Je potřeba hodně veřejných peněz,“ shrnul. V zásadě se ale podle něj změna povedla. Lidé teď mají čistší a méně riziková pracovní místa.

Celý článek je dostupný zde.

#Uhlí #čistá energie #životní prostředí #Prague Climate Talks

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org