ČRo Plus: Andrej Babiš z hnutí ANO se vrací do Bratislavy. Poprvé ale přijede na oficiální návštěvu svého rodného města jako český premiér

Náš Vladimír Bartovic komentoval pro Český rozhlas oficiální návštěvu Andreje Babiše, který se na Slovensku potkal také s tamějším premiérem Robertem Ficem. Jaké jsou vzájemné vztahy České republiky a Slovenska? A jak si obě země stojí vůči EU?

Čerstvý premiér České republiky Andrej Babiš vyrazil na svou první oficiální zahraniční cestu, která mířila již tradičně na Slovensko. Se slovenským premiérem Robertem Ficem se však setkali již předtím v Bruselu. Jaké jsou momentální postoje obou zemí vůči EU? 

V rámci těch posledních dekády, když sleduji obě země, Slovensko vždy mělo tu ambici integrovat se rychleji, integrovat se více, než Česká republika. V tomto směru se nic s nástupem premiéra Babiše nemění. 

Stává se Slovensko skutečně pro-evropským "ostrovem", nebo to byl od slovenského premiéra Fica jen takový "rýpanec" do Andreje Babiše?

Já si myslím, že šlo zejména o vymezení se vůči Polsku a Maďarsku, než o vymezení se vůči České republice. Ale je pravda, že Robert Fico vsadil svojí politickou váhu právě na to, aby Slovensko bylo tou zemí ze Střední Evropy, která nebude, z pohledu západoevropských partnerů, problematická, která má jasný cíl být v jádru evropské integrace, což se nedá říci o Polsku a Maďarsku a jen omezeně o České republice. 

To že pan premiér Babiš je Slovák, je ta úplně nejposlednější věc v řadě a spíš platí všechny ty ostatní věci - znají se z minulosti, je to podobný typ politiků, velice výrazných, takže jsou to lidé, kteří oslovují podobný elektorát. Mají mnoho společného, ta národnost je podle mě to poslední. 

 

Záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout v archivu ČRo Plus [10:14 - 10:22], pořad Dopolední Plus.

#Andrej Babiš #Robert Fico

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org