ČT24: Česká republika před Evropským soudem

Náš ředitel Vladimír Bartovic pro Českou televizi komentoval vyjednávací pozici České republiky v souvislosti s obžalováním země u Evropského soudu. Vyjádřil se také o pozici nové vlády v celém procesu.

Vladimír Bartovic byl hostem České televize, kde přiblížil pozici České republiky v souvislosti s jejím obžalováním u Evropského soudu. Dále se vyjádřil ohledně možností nového premiéra Andreje Babiše vyjednávat o této věci na evropské úrovni. 

Zanedbala něco česká vláda, když je nyní ČR před soudem?

Neřekl bych, že zanedbala. Dobrovolně porušila evropské právo. Česká vláda se rozhodla, že ho nebude respektovat a tím že se takto rozhodla, logicky za to hrozí sankce.

Evropská komise nemá nějaké zvrácené potěšení z toho, že bude vynucovat sankce po jednotlivých členských zemích. Rozhodnutí nějakou zemi zažalovat je rozhodnutí politické. (...) Slovensko porušilo evropské právo méně závažným způsobem, právě proto, že alespoň částečně ukázalo nějkou vůli přijmout uprchlíky. (...) Evropská komise to brala jako arogantní krok ze strany české vlády, která se rozhodla, že nebude respektovat právo EU.

O vyjednávání nového premiéra Babiše o stažení žaloby na evropské úrovni.

O stažení žaloby nerozhoduje Evropská rada, protože ta ji ani nepodala, takže to není místo, kde je o stažení třeba vyjednávat. Tím je Evropská komise. Jean-Claude-Junker bude přítomen, takže Babiš se s ním může neoficiálním způsobem setkat a dát mu na stůl nějaké argumenty.

Celý rozhovor je dostupný v archivu Studia 24[1:48:28-1:54:13].

#Evropský soud #Andrej Babiš

Expertiza: Institucionální problémy EU, Ekonomicke a Měnové Unie, Euro a Evropský rozpočet, Brexit, zahraniční politika EU, rozšíření EU na Západní Balkán, Slovenská zahraniční a domácí politika a ekonomické problematiky

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org