ČRo: Emmanuel Macron – the President of France

Our director Vladimir Bartovic commented for Rozhlas on Emmanuel Macron as the new president of France.

Bude, ale já si myslím, je to můj osobní názor, že je to dobře. Je na čase, aby se EU konsolidovala. Znovu se nastavily a začaly dodržovat pravidla na základě kterých doposud EU fungovala a jsou některými zeměmi nyní zpochybňovány. Nemyslím si, že přichází s něčím novým. Takováto kritika některých středoevropských zemí jako je Madarsko nebo Polsko nezaznívá jen od něj, zaznívá i od mnoha jiných představitelů Evropské Unie. 

No, to si nejsem jistý. To je otázka. Tím, že ČR není součástí eurozóny, bych očekával, že se bude snažit brzdit další integraci eurozóny, protože tím, že je mimo se bude cítit ohrožená a bude cítit určité ohrožení tím pokračujícím zintenzivňováním vzájemných vztahů a budování tzv. governance – neboli vlády eurozóny, která by ohrožovala zájmy České republiky. 

You can listen to the whole interview (In Czech) here [22:20-28:00].

#Emmanuel Macron #France #president #French presidential elections

Expertise: EU institutional issues, Economic and Monetary Union, € and European budget, Brexit, EU foreign policy, EU enlargement with the focus on Western Balkans, Slovak foreign and domestic policy and economic issues

Related articles



EUROPEUM Institute for European Policy
Staroměstské náměstí 4/1
Prague 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org