Sestry.eu | Švýcarský mírový summit: očekávání a realita

Devadesát zemí a organizací potvrdilo svou účast na Mírovém summitu zaměřeném na válku proti Ukrajině ve Švýcarsku. Spojené státy bude zastupovat viceprezidentka Kamala Harris, Čína účast odmítla a Rusko pozvánku nedostalo. Jaké jsou hlavní cíle summitu? Proč se Čína rozhodla nepřijet? Přečtěte si komentář výzkumnice Institutu EUROPEUM pro ukrajinsko-polský server Sestry.eu.

Čína se chce vrátit k rozdělení světa na dva tábory, jak tomu bylo během studené války. Kroky Pekingu, včetně jeho podpory Ruska, jsou v souladu s touto logikou: z politického hlediska je pro Peking výhodné, že Moskva je nejen jeho spojencem, ale také slabším spojencem. Existuje také ekonomická rovina, protože situace čínské ekonomiky není tak dobrá, jak by si čínští lídři přáli. Možnost mít slabšího, více závislého partnera je tedy pro Čínu výhodná. Současně poslední měsíce zdůraznily problémy mezi Pekingem a Bruselem.

Celý článek si můžete přečíst zde.

#Mírový summit #Ukrajina #Rusko

Tereza Novotná
Výzkumná spolupracovnice

Expertiza: evropská zahraniční politika, Severní a Jižní Korea a jihovýchodní Asie; Evropská služba vnější činnosti (EEAS), Delegace EU; transatlantické vztahy a obchod; rozšiřování EU a evropské instituce; německá zahraniční a domácí politika (zejména ve východních částech Německa).

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org