Lidové noviny | Jak rozšířit EU bez větších otřesů

S otevřením přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem a poskytnutí statusu kandidátské země Gruzie vyvstávají poslední dobou čím dál častěji otázky ohledně fungování Evropské unie po jejím rozšíření, a začíná být jasné, že se Unie neobejde bez výrazných reforem. Jak se k tomu staví Česká republika? Na to odpověděla naše seniorní výzkumná pracovnice Jana Juzová v článku pro Lidové noviny.

"Česko patří mezi země, které tuto změnu razantně odmítají a obávají se ztráty kontroly. Přitom právě ČR, která patří mezi hlavní podporovatele dalšího růstu EU, by si měla uvědomovat nutnost přípravy Unie na takto velké rozšíření. S naším vstupem společně s dalšími postkomunistickými státy byly spojeny podobné obavy, jaké zaznívají nyní. Proto rozšíření předcházely Agenda 2000 a smlouva z Nice, které upravovaly vnitřní mechanismy a nástroje EU tak, aby mohla Unie fungovat i ve výrazně větším počtu členů, a které pomohly překonat odpor starých členských zemí."

Celý článek najdete pdo tlačítkem PDF

 

#Evropská integrace #Česká republika

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org