Info.cz: Evropská integrace se prohlubuje. Díky vyššímu rozpočtu bude mít EU větší vliv

Náš Vítek Havelka je autorem článku-komentáře na zpravodajském portálu Info.cz. V textu se zabývá analýzou trendu prohlubování evropské integrace, a to v návaznosti na dohodě o evropském rozpočtu a záchranném balíčku.

Červencová dohoda lídrů EU o evropském rozpočtu a záchranném balíku ve výši 750 miliard euro potvrzuje nově probíhající trend prohlubování evropské integrace. Místo změn smluv dochází k jejich naplňování novým obsahem. Významnější teď totiž bude evropský rozpočet, který výrazně vzrostl a to, jak jej bude EU vůči členským státům používat.
 
Když se premiéři a prezidenti členských států sešli na konci července k jednání Evropské rady o novém evropském rozpočtu pro léta 2021 až 2027 a obřím záchranném fondu pro evropské ekonomiky po pandemii koronaviru ve výši 750 miliard euro, nebylo zcela jasné, zda se nakonec dohodnou. Sporů k vyřešení bylo mnoho – od celkové velikosti rozpočtu, přes jeho zdroje až po způsob rozdělení peněz.
 
Přesto však ke konečné shodě došlo a ta se dá nazvat historickou. Někteří komentátoři mluví dokonce o tzv. Hamiltonově momentu pro evropskou integraci. Odkazují přitom na amerického ministra financí, který během americké války za nezávislost umožnil přebrat federální vládě dluhy jednotlivých států Unie a tím de facto vznikla silnější centrální vláda USA tak, jak ji známe dnes.
Celou analýzu si můžete přečíst ZDE
#evropský rozpočet #evropská integrace #záchranný balíček

Vít Havelka
Seniorní výzkumný pracovník

Expertiza: Institucionální vztahy EU se členskými státy, europeizace, transformativní role Evropské unie



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org