Jak lépe komunikovat o Evropě? Evropské lídry čeká sisyfovský úkol

V rámci přípravy nadcházející schůzky na vysoké úrovni zorganizovalo Velvyslanectví Slovenské republiky, jakožto předsedající země EU, ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM a Katedrou evropských studií FSV UK uzavřenou expertní debatu. Blog Kateřiny Davidové je reflexí této diskuze.

  • Lepší komunikace o evropských záležitostech bude jedním z hlavních témat nadcházejícího summitu lídrů EU-27 v Bratislavě.
  • Nabízejí se na první pohled snadná řešení, která by však byla pro EU velkou chybou. Pro efektivnější řešení je však nutná společná politická vůle.

"Pokud by EU slibovala nesplnitelné, dříve či později by na to doplatila naprostou ztrátou své legitimity a rychle nabytá krátkodobá popularita by ještě rychleji klesla. Nadnárodní organizace nikdy nedosáhne takové míry emocionální přitažlivosti jako národní stát. Přebírání populistického narativu by tak pro EU bylo jen předem prohranou bitvou."

"Pro efektivní komunikaci by tak bylo potřeba umožnit voličům hlasovat pro konkrétní strany v Evropském parlamentu a svůj nesouhlas s konkrétní politikou mít možnost vyjádřit hlasem proti konkrétním politikům, kteří ji zastávají, nikoliv proti EU jako celku."

Celý blog je dostupný na serveru iHned.

#Blog #Summit EU 27 #Evropská komise #komunikace

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org