Nadcházející summit lídrů EU-27 by se měl zaměřit na znovusjednocení rozdělené Evropy

Druhý blog Tomáše Juháse, který vychází z uzavřené debaty expertů formou kulatého stolu, pořádané Velvyslanectvím Slovenské republiky ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM a Katedrou evropských studií FSV UK.

  • V pátek 16. září se v Bratislavě sejdou nejvyšší představitelé 27 zemí EU, aby prodiskutovali budoucnost integračního projektu po očekávaném odchodu Velké Británie.
  • Panuje obecné přesvědčení, že nejde dále věci dělat tak, jako doposud. Lídři se na summitu pokusí udělit Unii nový impuls, překonat rozdělení a začít novou etapu spolupráce.

"Již v minulosti bylo budování jednotného trhu vnímáno nejen jako cíl, ale zejména jako prostředek k vyšší prosperitě. Ta je ovšem v dnešní době hlemýždího tempa hospodářského růstu spíše zbožným přáním. Proto se zejména starší členové integračního seskupení domnívají, že by Unie měla aktivně napomáhat právě prosperitě."

"Mnohdy jsme svědky nikoli odstraňování bariér, ale naopak jejich přibývání v kombinaci se selektivním nevynucováním unijních pravidel evropskými institucemi, zejména Evropskou komisí. Často na tuto rezignaci na vynucování pravidel doplácejí právě východní členové Unie, kteří pak oprávněně žádají vrátit se k původním myšlenkám společného trhu založeného na odstraňování bariér a společných (a zároveň vynucovaných) pravidlech."

Celý blog je dostupný na serveru iHned.

#Blog #Summit EU 27 #Evropská komise

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org