Jak se postaví summit lídrů EU-27 k další politizaci Evropské komise?

V rámci přípravy nadcházející schůzky na vysoké úrovni zorganizovalo Velvyslanectví Slovenské republiky, jakožto předsedající země EU, ve spolupráci s Institutem pro evropskou politiku EUROPEUM a Katedrou evropských studií FSV UK uzavřenou expertní debatu. Blog Tomáše Juháse je reflexí této diskuze.

  • V pátek 16. září se v Bratislavě sejdou nejvyšší představitelé 27 zemí EU, aby prodiskutovali budoucnost integračního projektu po očekávaném odchodu Velké Británie.
  • Panuje obecné přesvědčení, že nejde dále věci dělat tak, jako doposud. Lídři se na summitu pokusí udělit Unii nový impuls, překonat rozdělení a začít novou etapu spolupráce.

"Navíc sama Komise se za současného předsedy Junckera cílevědomě a poněkud demonstrativně zpolitizovala. Přibývá témat, ve kterých rozhodnutí Komise zjevně nevzešlo z expertízy, ale má politické dimenze. Otázkou ovšem je, jestli si takovou Komisi přejeme."

"Řešení politicko-expertní schizofrenie Komise se nabízí hned několik. Již na summitu by mohli prezidenti a premiéři vyslat směrem ke Komisi velmi jasný signál, jak si představují její fungování."

Celý blog je dostupný na serveru iHned.

#Blog #Summit EU 27 #Evropská komise

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org