ČTK: Analytička: Hlavním motivem projevu šéfky EK byla podpora Ukrajiny

V článku od České tiskové agentury se k projevu předsedkyně Evropské Komise, Ursuly von der Leyen, vyjadřují dvě naše expertky - Kateřina Davidová a Jana Juzová. Davidová zhodnotila především obsah projevu dotýkající se energetiky, Juzová se zaměřila na otázku posilování demokracie na evropském kontinentě a rozšiřování EU směrem k západnímu Balkánu.

"Myslím, že navrhovaná opatření jsou dobrá a dávají na evropské úrovni smysl. Je vidět, že komise si uvědomuje, že kromě nezbytných aktuálních reakcí na rostoucí ceny energií je potřeba myslet i na dlouhodobější řešení, která nám pomůžou předcházet podobným krizím v budoucnu," Kateřina Davidová.

"Projev samotný byl poměrně rázný a ambiciózní, zejména v důrazu na tvrdý postoj vůči Rusku a Číně a v otázce demokracie na evropském kontinentě. Otázka posilování demokracie v Evropě je samozřejmě klíčová, avšak zatím EU velkých pokroků nedosáhla," - Jana Juzová.

Celý článek si můžete přečíst zde

#SOTEU #projev #energetika #Balkan #Ursula von der Leyen

Jana Juzová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: regionalismus, Visegrádská spolupráce, demokratizace a evropská integraci zemí západního Balkánu, proces rozšiřování EU

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org