EURO: Nejistá topná sezona otvírá návrat uhlí

Naše seniorní výzkumná pracovnice Kateřina Davidová poskytla komentář pro týdeník Euro na téma "Nejistá topná sezona otvírá návrat uhlí". Ve svém komentáři se věnuje energetické soběstačnosti Evropy a mimo jiné i o nynějším a budoucím stavu české energetiky bez uhlí.

“Některé české uhelné společnosti se snaží odklon od fosilních paliv zbrzdit, vyjednávají si různé emisní a finanční výjimky, prezentují se jako nenahraditelní zaměstnavatelé. Ve skutečnosti však zelená ekonomika přináší spoustu výhod, kromě čistšího ovzduší a menší zátěže klimatu třeba nižší náklady na zdravotnictví nebo nová pracovní místa,”

“Je možné, že uhlí se nyní bude rok až dva využívat více na pokrytí výpadku plynu, poté ovšem nastane jeho útlum a úplné vyřazení. Ostatně zatím žádný členský stát EU nezměnil své oficiální plány na konec uhlí, většina z nich s ním stále plánuje skončit před rokem 2030,”

“Evropská komise ve svém plánu RePowerEU navrhuje, aby se cíle pro obnovitelné zdroje a energetickou účinnost v reakci na ruskou agresi na Ukrajině ještě navýšily. Šetřit plyn a další fosilní paliva je potřeba nejen kvůli válce, ale i kvůli klimatu. Je to navíc jedno z nejrychleji proveditelných opatření – zateplit budovy či nainstalovat fotovoltaiku na střechy trvá řádově méně času, než třeba postavit nové terminály na LNG,”

Přečtěte si celý článek zde

#energetika #uhlí

Kateřina Davidová
Seniorní výzkumná pracovnice

Expertíza: Energetická a klimatická politika EU, ochrana životního prostředí

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org