E15: Michal Hrubý: Plošné zastropování cen plynu v EU by mohlo spustit přídělový systém

Summit Evropského politického společenství svedl do Prahy státníky z celé Evropy. Jednou ze zásadních projednávaných otázek je energetika a hledání společného řešení energetické krize. Představované návrhy směřují k ovlivnění cen plynu a elektřiny, nicméně rozsah a způsob zásahu se u jednotlivých plánů liší, jak mimo jiné upozorňuje náš výzkumný pracovník Michal Hrubý v článku pro E15. Dále rozebírá, jaké dopady s sebou řešení přináší, jako například možnost vzniku energetického přídělového systému.

"Schválení návrhu na plošné zastropování cen zemního plynu v EU by znamenalo tvorbu zcela nového způsobu obchodování a přerozdělování plynu mezi členskými státy – neexistovaly by totiž skutečné tržní podmínky pro obchodní transakce napříč EU a v podstatě by mohl vzniknout přídělový systém. Přednost tedy zřejmě bude dána jiným řešením." říká Michal Hrubý. 

"Vyjednávání o cenách dováženého plynu musí probíhat kolektivně na úrovni EU a partnerských zemí. Ceny se tak mají snižovat díky novým a dlouhodobým kontraktům a partnerstvím." 

Celý článek si můžete přečíst zde

#Evropské politické společenství #plyn #energetika

Michal Hrubý
Výzkumný pracovník

Expertiza: zelená ekonomika EU, těžký průmysl, doprava

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org