Hospodářské noviny: Evropa má na výběr: buď peníze, anebo migranti

Náš výzkumný pracovník Michal Vít pro Hospodářské noviny komentoval situaci uprchlické krize na balkánské trase v návaznosti na svoji cestu z Řecka až do střední Evropy právě touto trasou.

Náš výzkumný pracovník Michal Vít pro Hospodářské noviny komentoval situaci uprchlické krize na balkánské trase v návaznosti na svoji cestu z Řecka až do střední Evropy právě touto trasou. Podle Michala Víta je v zájmu zemí Evropské unie štědře podporovat Srbsko a další balkánské země, pokud chtějí, aby odtamtud migranti neodcházeli dál do Evropy. EU by prý neměla zastavit snahy, aby se balkánské státy jednou mohly stát jejími členy. V opačném případě totiž podle něj tento důležitý region ovládne Rusko.

Evropská unie Srbsku pomáhá. Zrovna nedávno mu poslala 15 milionů eur (přes 400 milionů korun). Dokud bude tato pomoc pokračovat, žádný zásadní problém se z toho stát nemusí. Je to jednoduché: pokud budeme platit, bude stabilita. Pokud ne, kdo ví, co se stane.

 Podle Víta si EU nemůže dovolit přenechat Balkán ruskému vlivu. Poukazuje na nedávný údajný pokus o puč v Černé Hoře, za kterým nejspíš stálo Rusko. A na intenzitu, s jakou Moskva podporuje separatistické tendence Srbů v Bosně a Hercegovině, které můžou vést až ke konfliktu v této zemi.

Celý článek si můžete přečíst na stránkách Hospodářských novin zde

#Hospodářské noviny #uprchlická krize #balkánská trasa #Balkán

Michal Vít
Výzkumný pracovník (do září 2018)

Oblasti zájmu: Politické strany, národní identita, V4

Související články



Institut pro evropskou politiku EUROPEUM
Staroměstské náměstí 4/1
Praha 1 - Staré Město
110 00

tel.: +420 212 246 552
email: europeum@europeum.org
https://www.europeum.org